Katere tekaške nogavice naj izberem?

nasveti, nogavice, tek -

Katere tekaške nogavice naj izberem?

Nogavice so tista zadnja vez med stopalom in tekaškimi copati, ki velikokrat odloča o prijetnem in lahkotnem teku ali na drugi strani bolečinah, otišancih in žuljih, če izberemo napačne.

Pri toliko specializiranih tekaških čevljih za različne terene in namembnosti je prav, da se na kratko dotaknemo tudi nogavic in predstavimo nekaj glavnih značilnosti dobrih nogavic za tek.

Recimo NE bombažu!

Pri vsakodnevnih opravilih navadno nosimo bombažne nogavice. Bombaž je znan po svoji mehkobi, udobnosti in prijetnosti na dotik. Pri teku pa vas bo pustil na cedilu.

Med vsako aktivnostjo, še posebno med tekom, se potimo, zato bombaž nikakor ni primeren, saj se zelo slabo odnese pri odvajanju vlage. Še huje - bombaž se napije potu in tako vaše nogavice postanejo mokre. T

eči z mokrimi nogami nikakor ni prijetno!

Še več, z mokrimi nogavicami boste prej staknili žulje in otišance. Zaradi naštetega vam svetujemo, da posegate po drugih materialih, kot so npr.: Nylon Polyester, CoolMax in seveda Merino volna.

Ti materiali so veliko bolj primerni pri izboru vsakega športnega oblačila. Nobena skrivnost ni, da sami prisegamo na naravno merino volno kjer se le da. Za vse tiste, ki merino volne še ne poznate, samo na kratko: Za razliko od “klasične” volne, merino volna ne “špika”. Ima pa še cel kup drugih prednosti, ki si jih lahko preberete tukaj.

Tanke ali debele nogavice?

Kako “debele” nogavice boste obuli med tekom je največkrat stvar osebne odločitve in tega, kako dobro se počutite v njih.

Predebele nogavice so lahko super udobne, a vam tako povečajo stopalo, da so vam tekaški copati naenkrat premajhni. Pretanke nogavice lahko povzročijo odrgnine na nogah, saj ne zagotavljajo dovolj zaščite.

Najboljše boste naredili, če boste poiskali profesionalne tekaške nogavice, ki imajo posamezne dele odebeljene, preostale pa tanjše, da se bo stopalo lahko hladilo. Te ojačitve so navadno na stopalu, peti in prstih. Nartni del nogavic je navadno tanjši.

Naj vam med tekom ne lezejo dol

Vsi, ki redno tečemo, poznamo tisti neprijetni občutek, ko smo se primorani ustataviti in nekaj popraviti. Naj bo to odvezana vezalka ali pa nogavica, ki neprestano leze dol.

Tekaške nogavice so, za razliko od navadnih, veliko bolj elastične in ojačane. S tem preprečujejo, da bi nogavica med aktivnostjo zlezla dol. Zakaj je to pomembno?

Če posegate po zares minimalističnih nogavicah in vam te zlezejo tako dol, da se pokaže peta, boste hitro staknili žulj na petnem delu stopala.

Velikost nogavic je pomembna

Ne mislimo na številko noge, kar je najbolj logično merilo, po katerem izbiramo nogavice. Predvsem je pomembna velikost oz dolžina nogavic. Pri tem bodimo pozorni, da nogavica prekriva celoten del stopala in toliko gležnja, da se konča višje od tekaške obutve.

Kako tople nogavice naj obujem?

Odvisno od situacije in letnega časa, ko tečete. Logika nam pravi, da moramo pozimi obuti debelejše nogavice (takrat navadno obujemo tudi copate za zimski tek), poleti pa posegamo po tanjših nogavicah. V kolikor spadate med zmrzljivce, temu primerno izbirajte nogavice.

Če imati radi tek tudi pozno v jeseni ali zgodaj spomladi in ne oblečete dolgega tekaškega perila, je smiselno razmisliti o daljših in malo debelejših nogavicah, ki bodo ustrezno zaščitila najbolj izpostavljene dele - spodnji del nog. V poletnem času posezite po tanjših in nizkih nogavicah, da bo telo čim lažje uravnavalo telesno temperaturo in ga ne boste dodatno pregrevali.

Ne preveliko, ne premajhno

Logično - nogavica mora biti ravno prav velika. Istočasno mora biti dovolj ozka, da se tesno prilega in ne preohlapna, da ne poplesava po stopalu. Velikost nogavic je vedno dobro označena. Če prvič kupujete tekaške nogavice iz merino volne, pa nas lahko o tem povprašate in vam bomo z veseljem odgovorili.

Smrdi, smrdi, smrdi, kako smrdi

Priznajmo si. Športna oblačila se rada zasmradijo. Zakaj pride do tega in kako se temu izogniti, se bomo na dolgo in široko razpisali enkrat drugič. Tokrat samo na hitro: Za preprečitev slabega vonja imajo določene nogavice (in športno perilo na splošno) skrivno orožje - dodatne tkanine, ki preprečujejo nastanek slabega vonja. Težava pri tem je, da se s pogostejšo uporabo to tudi hitro iztroši. Zato sami, ponovno, prisegamo na Merino izdelke, ki nimajo slabega vonja.

Minimalistične nogavice, oz. (skoraj) barefoot tek

Tudi v čevljih za barefoot se lahko nosijo nogavice. Seveda svetujemo najtanjše in nizke, da boste zares začutili podlago. Tako kot pri vsaki stvari poskušajte, poslušajte sebe in nosite (ali pač ne) tiste nogavice, ki vam najbolj ustrezajo.

Dolgoprogaši ali "Kaj naj obujem za moj prvi ljubljanski (pol)maraton?"

Poleg kvalitetnih copat za tek, ki jih lahko najdete v naši ponudbi, je za vašo prvo dolgo razdaljo še kako pomembno, da izberete dobre tekaške nogavice. Omenili smo že, da nikakor ne posegajte po bombažu, saj navadno prinese veliko več problemov, kot jih predvidevamo. Če upoštevamo, da pri maratonu naredite preko 20 000 korakov, si boste verjetno želeli najmanj to, da nogavic sploh ne bi čutili.

Kako dolgo bodo zdržale nogavice?

Slednje je odvisno predvsem od kvalitete materialov, iz katerih so narejene nogavice. Dejstvo pa je, da se bodo vse sčasoma obrabile in jih boste morali zamenjati.

Da se bo to zgodilo čim kasneje, svetujemo naslednje:

  1. Tekaške nogavice nosite samo za tek,
  2. skrbno preberite navodila za vzdrževanje in jih tudi upoštevajte,
  3. pri pranju ne uporabljajte belila ali drugih agresivnih sredstev,
  4. nogavice posušite na nizki temperaturi ali še boljše - na zraku.

Morda se na prvi pogled zdi, da so nogavice samo majhen del mozaika, ki sestavlja ustrezno tekaško opremo. Vendar si vsi želimo čim manj otišancev, žuljev in težav z nohti, do katerih lahko pride tudi zaradi neustrezne izbire tekaških nogavic.

Upamo, da vam bodo naši nasveti za izbiro tekaških nogavic koristili in da boste v teku uživali še bolj.

Preverite ponudbo tekaških nogavic v Amfibiji in izberite prave zase in za svoje aktivnosti!


x

x