Jana na Kanarcih

izleti -

Jana na Kanarcih

Obisk Kanarskih otokov je zanimiv za ljubitelje številnih športov, med katerimi izstopajo zlasti ljubitelji vodno-vetrnih športov (surferji, windsurferji, kitesurferji) ter vzdržljivostnih športov.

Za kolesarje je to idealen kraj za trening v pripravljalnem obdobju in skoraj ne boste zgrešili kakšne izmed Protour ekip, ki se tukaj mudijo na pripravah. Pomladne temperature in mirne ceste ter sprememba okolja ugodno vplivajo na psihofizično počutje športnika in resnično tukaj ni težko trenirati. Poleg kolesarjev pa otoki nudijo odlične pogoje za trening teka – cestnega, trail ali gorskega.

Po tednu bivanja na Gran Canarii in dveh tednih na Tenerifu lahko rečem, da je trail tek tukaj zelo priljubljena disciplina, tako kot pri nas. Na to dajejo slutiti številni tekači, ki jih srečaš na cesti ali v naravi, trgovine, ki so dobro založene s tekaško opremo in ne nazadnje je priljubljenost moč meriti tudi z obilico tekaških prireditev. Tako kot pri nas skoraj ni vikenda, da se ne bi nekje na otoku odvijala kakšna tekma, bodisi v teku ali kakšni triatlonski kombinaciji s kolesom, plavanjem in trail tekom. Tu se odvija tudi nekaj največjih tekem v svetovnem merilu – Trans Gran Canaria, Trans Vulcania sta le dve izmed njih.

Tekači so vseh starosti, obeh spolov in po navadi kar dobro opremljeni, zlasti s telefoni in drugimi merilci tekaške aktivnosti. Človek se tukaj z lahkoto motivira, zlasti med opazovanjem tistih resnejših, ki, kot je bilo videti, zelo zavzeto in načrtovano trenirajo. Še posebej to velja za dua- in triatlonce, ki so ob obali zelo dobro organizirani. Tudi številne pripadnice ženskega spola je opaziti, kar nas, punce, zelo motivira.

Za kolesarja, naj je to rekreativec ali profesionalec, so pogoji za trening tu odlični. Ceste so pretežno v zelo dobrem stanju, slabe se počasi obnavljajo (to lahko potrdim v primerjavi z lanskim letom). Kar je najlepše, je strpnost voznikov – tukaj ima prednost kolesar – in kolesarjenje postane pravi užitek. Izbira naklona klancev je pestra – od položnih do zelo strmih. Če Lanzarote in Fuerteventura veljata za ravninska otoka in bolj zanimiva za triatlonce, sta zlasti Gran Canaria in Tenerife priljubljena med hribolazci ali pač tistimi, ki raje kot kilometre nabirajo 'višince'.

Meni izjemno lepi in prijetni kraji že postajajo domači tako v kolesarskem kot tekaškem smislu. Čeprav sem čas preživljala pretežno na kolesu, sem uspela nekaj malega tudi odteči in prehoditi. V prihodnjih dneh bo čas za malo počitka, saj se bom zadnji dan bivanja tukaj udeležila trail tekme v bližini. Kako bo vsa stvar potekala pa v kakšnem izmed naslednjih prispevkov.

Jana Bratina

jenny.bratina@gmail.com


x

x