poškodbe, zdravje -

Poškodbe v športu - Ana Čufer

Športu je predano vedno več ljudi, rekreativno ali profesionalno. Dlje časa kot se z njim ukvarjaš, več možnosti boš imel tudi za poškodbe, ki so v športu stalnica. Lahko se zgodi vsakomur in verjetno tudi se, mogoče samo enkrat, mogoče večkrat, odvisno od smole in odvisno, koliko časa se športom posameznik ukvarja. Lahko si »navaden« rekreativec, greš teči ko pač imaš čas, ne gledaš na prehrano in podobne stvari in se ti poškodba lahko tudi »izmuzne«. Lahko pa se še tako trudiš, organiziraš treninge, zdravo ješ, skrbiš za svoje telo in te doleti poškodba.


Res, da obstajajo razne preventive poškodb in da z realno določenimi treningi, s poznavanjem svojega telesa lahko te tudi preprečiš. Že z ogrevanjem pred samo vadbo zmanjšaš možnosti. A možnosti še vedno so. Čakajo, da napadejo. Ni potrebno veliko, samo en napačen korak, manjša koncentracija in že imaš lahko zvit/zlomljen gleženj. Ni potrebno, da si neroden, da se ti kaj takega zgodi.
Ampak poškodbe so del športa in ljudje, ki se z njim ukvarjajo, se morajo tega zavedati. Nič ni stalno, vse se spreminja.
Poškodba ni nujno »slaba«. Vedno se bojimo sprememb. Poškodba da človeku čas, da spremeni malo svoje navade, da malo zamenja svojo rutino, gleda na stvari z malo drugačne perspektive in čas, da se sploh zave, kaj mu je prioriteta.
Veliko profesionalnih športnikov se je po poškodbi vrnilo še močnejših in bolj predanih.
Poškodbe nam pokažejo, kako vse visi na tanki nitki. Upaš lahko samo, da ta še malo dlje vzdrži.
Kljub »pozitivnim« učinkom poškodb, upam, da se vam z njimi ni treba bojevati, ker zahtevajo veliko notranje moči, predanosti in motivacije ter razumevanje bližnjih, da vsake toliko časa prenašajo slabo voljo in tečnost.

Ana Čufer


x

x