Icebug - tekaški copati z oprijemom

icebug -

Icebug - tekaški copati z oprijemom

Tek v jesenskih in mrzlih zimskih dneh, ko smo sami v gozdu, si utiramo gaz in poslušamo škripanje snega, je edinstven, sproščujoč in zelo lep. Takrat se lahko prepustimo toku misli in se čisto odklopimo od vsakodnevnega hitenja.

Potrebne pa je nekaj pazljivosti pri izbiri prave opreme. Tako kot pri avtomobilih guma zagotavlja oprijem s cesto, je tudi pri teku zelo pomemben stik s podlago in le copati so tisti, ki imajo stik s podlago (v najslabših primerih, ko pademo tudi rit ;) ). Zato je ravno njihov oprijem ključen za pravi tekaški užitek, ko se lahko popolnoma sprostimo in z mislimi odtavamo v svoj svet.

Pozimi pogosto tečemo po delno poledeneli podlagi shojenemu ali zbitemu snegu. Z uporabo nepravilne obutve se nam lahko kaj hitro zgodi, da zaradi slabega oprijema izgubimo ravnotežje. Pri tem tvegamo kakšen padec in zlom ali v najboljšem primeru samo kakšno modrico in bolečine, ki nas lahko za nekaj časa odvrnejo od tekaških užitkov.

To se ne dogaja samo na ledu. Tudi tek po vlažnih koreninah in podrtih drevesih zna biti svojevrsten izziv in predstavlja še večjo past. Takrat niti najmanj ne pričakujemo, da bomo ob pristanku na korenino občutili gravitacijo zemlje in dodobra spoznali svoje akrobatske sposobnosti. Največje tveganje predstavljajo korenine in palice, ki so zakrite z odpadlim listjem. Tam se ponavadi tudi po nekaj dnevnem suhem vremenu zadržuje vlaga in korenine ostajajo mokre. Potrebne je samo nekaj neprevidnosti in nesreča je hitro tukaj.

 

Švedsko podjetje Icebug že leta razvija obutev, ki se upira tovrstnim razmeram. Copati grabijo podlago ne glede na to, kaj je pod nami. Karbidne konice nudijo zanesljiv oprijem na vseh podlagah (led, korenine, debla podrtih dreves, palice, skalnat teren...) in tekaču nudijo varen korak, ne glede na letni čas. Prav pridejo tako pozimi in tudi poleti nam nudijo zanesljiv oprijem s podlago.

Konice v copatih Icebug niso popolnoma fiksne, ampak se gibljejo in se vsaka neodvisno prilagaja terenu in pritisku tekača. Tako zagotavljajo najboljši oprijem s podlago. Ko tečemo ali hodimo po trdi podlagi, se konice umaknejo v podplat in guma prevzame oprijem. Na ledu, koreninah pa se konice zapičijo v podlago in ne spustijo, dokler zopet ne premaknemo noge. 

Tovrstna obutev pa ni primerna samo za tek. Preverjeno se odlično obnaša tudi pri pohodništvu in hribolazenju. 

Oglejte si ponudbo čevljev Icebug in se tudi sami prepirčajte o njihovi uporabnosti.

 


x

x