Tek pozimi

nasveti, tek -

Tek pozimi

Večja poraba kalorij

Tek pozimi ni samo zabaven, ampak tudi koristen. V hladnem vremenu bo organizem pokuril veliko več energije, da se ogreje in ohranja primerno telesno temperaturo. S tem boste lažje vzdrževali telesno težo, ki - priznajmo - pozimi rada naraste za kak kilogram ali dva. Splošno prepričanje, da se boste prehladili, če boste tekli pozimi, je odveč. Vse dokler se boste gibali in s tem vzdrževali temperaturo telesa, se med tekom ne bi smeli prehladiti. Pazite le, da se po končani vadbi kar najhitreje odpravite na toplo in ne ostajate na mrzlem zraku v prepotenih oblačilih.

Ne zakuhajte pri zimskem teku

Pozimi ne potrebujete toliko oblačil, kot si mislite. Zelo uporaben je nasvet izkušenih zimskih tekačev ki pravijo, da se je potrebno obleči toliko, da vas v mirovanju prične zebsti v nekaj minutah.

Če čebula ne bi imela če-ja, bi jo zeblo

Drugi preizkušen nasvet pa je, da se vedno oblečete v plasteh. Priporočamo, da izbirate kvalitetna športna oblačila, ki so zasnovana tako, da znoj kar najhitreje odvajajo stran od telesa in vas s tem ohranjajo suhe.

Oblecite se v plasteh, kjer naj velja naslednjo pravilo: prva plast je osnovna, in ta ima nalogo, da znoj najhitreje odvede od telesa. Naslednja plast je izolacijska, ki skrbi za ohranjanje temperature. Zunanja plast pa je zaščitna, saj vas ščiti pred vremenskimi vplivi.

Uporabite tudi dolge tekaške pajkice ali posebna termo tekaška oblačila, ki imajo notranjo stran kosmateno in so zato primerna za hladnejše dni.

Priporočamo, da uporabljate nogavice iz merino volne, ki zelo dobro odvajajo vlago in preprečujejo nastanek žuljev.

Izbirajte kvalitetna športna oblačila in se izogibajte bombaža

Izogibajte se bombaža, saj vlage ne odvaja dobro in vas bo v njem samo zeblo. Sami prisegamo na naravne materiale, zato, kjer je le možno, posegamo po volnenih športnih oblačilih.

Petnajstega novembra je obvezna menjava letnih gum za zimske, zakaj bi bilo pri tekaških copatih drugače?

Vaš edini stik s tlemi so tekaški copati, zato za zimski tek izberite model, ki je takim pogojem prilagojen. Navadno so opremljeni z zaščitno membrano, ki ščiti stopalo pred zunanjimi vplivi, kot so mraz, sneg ali plundra. Obenem pa imajo tudi boljši profil, ki omogoča odlično kontrolo na spolzkem terenu.

 

Kje si imel glavo?

Velik delež toplote se izgublja preko glave in rok, zato ne pozabite na ustrezno kapo in rokavice. Kapo lahko zamenjate tudi za tekaško ruto. Če spadate med bolj občutljive tekače, vam priporčamo, da v hladnem vremenu uporabite tudi šal, ki si ga ovijete okoli ust in nosu. S tem boste vsaj malce ogreli zrak, ki ga vdihavate.

Pri izbiri tekaških rokavic bodite pozorni, da ne izbirate takšnih z membrano proti vlagi ali vetru. Ko se v njih roke spotijo, vas bo še dodatno zeblo. Raje izberite takšne tekaške rokavice, ki dobro odvajajo znoj od kože.

Bodite vidni in previdni

Zimski dnevi so krajši, dnevna svetloba pa je slabša kot poleti. Zato poskrbite, da vas bodo preostali udeleženci v prometu videli in izbirajte med svetlimi, dobro odsevnimi oblačili. Za dodatno varnost priporočamo uporabo odsevnikov za tek. Priporočamo pa tudi uporabo naglavne svetilke.

Sedem nasvetov za zimski tek:

 1. Tek pozimi ni škodljiv, če se nanj dobro pripravite.
 2. Oblecite se v plasteh.
 3. Izbirajte kvalitetna športna oblačila, ki vas bodo ohranjala suhe.
 4. Poskrbite za ustrezno zaščito glave in rok.
 5. Izpostavite čim manj kože.
 6. Bodite vidni.
 7. Uživajte.

  Pa vi, tečete pozimi? Pridružite se nam na Facebooku in delite z nami svoje izkušnje z zimskim tekom.


  x

  x