zdravje -

Zdravje vaših staršev 2. del - ZA DUŠO IN TELO


Staranje in potreba po hranilih
S staranjem potrebujemo vedno več kvalitetnih hranil, da preprečujemo sodobne bolezni. Vsekakor takrat ni prostora za prazno hrano, polno sladkorja in aditivov.

Z leti nam biološki procesi pričnejo upadati, metabolizem se upočasni. Takrat je pomembno, da telesu zgotovimo predvsem dovolj magnezija, železa, B vitaminov in Q10.
Potrebne vitamine in minerale lahko vnesemo z naravno hrano kot so meso, ribe, jajca, sadje, zelenjava in kvalitetne maščobe. Takšna hrana našemu telesu nudi prava hranila in za razliko od tiste, ki jo zagovarja zdravstvena organizacija ne zavira absorpcije hrane in ne povzroča težav v črevesju (vsaj večini).

Kardiovaskularne bolezni in kako jih lahko preprečimo
Ena izmed velikih prehrambenih zmot generacije naši staršev je ta, da so imeli holesterol in uporabo maščob kot glavni vzrok za srčno žile bolezni.

Zaradi vpliva farmacije in drugih komercialnih interesov je bila včasih v ospredju hrana z nizko vsebnostjo maščob, z oznako za zdravo srce. Na srečo se v javnosti mnenje spreminja.
Danes skoraj vsak izmed nas pozna nekoga, ki jemlje zdravila za znižanje holesterola in krvnega pritiska. Že ob najmanjšem povišanju vam predpišejo zdravila, ki naj bi jih jemali do konca življenja.
Problem nastane ker večina zdravnikov ne išče vzrokov za nastanek, ampak so osredotočeni le na zdravljenje simptomov.

Predno se odločite za terapijo z zdravili predlagam prvi proti ukrep - spremenite prehrano, življenjski stil in dodajte telesno aktivnost.

Nekaj dejstev o holesterolu:

 • ljudje ga potrebujemo za normalno delovanje
 • telo ga tvori samo in ga ne dobimo le iz prehrane,
 • Nasičene maščobe ne vplivajo na raven holesterola v krvi pri večini ljudi, izjema so le tisti posamezniki, ki imajo mutacije genov – ali ste med njimi lahko preverite s pomočjo DNK analize.
 • Skupni holesterol, HDL in LDL ne ponujata natančnega vpogleda v nevarnosti bolezni srca in ožilja
 • Homocistein, trigliceridi, glukoze v krvi in S-CRP so nekateri bolj natančni markerji za srčno žilnih bolezni.


Statini – nevarna zdravila za zniževanja holesterola
Če vaši starši jemljejo statine, se jim bo na izvidih zelo verjetno pokazalo, da se jim je znižal nivo njihovega holesterola.
Vse lepo in prav, ampak ne povedo pa vam, da:

 • statini tako kot vsako zdravilo puščajo negativne posledice na vašem organizmu
 • številne študije so pokazale, da so neželjeni učinki statinov kognitivne motnje, sladkorna bolezen, siva mrena in odpoved ledvic
 • poleg že omenjenih neželjenih učinkov pride tudi do pomanjkanja pomembnega Q10 – s tem se poveča tveganje za srčni napad.


Prehrana, dopolnila in nasveti za zdravje srca in ožilja:

 • jejte nepredelano hrano
 • dodajte: Q10, D-ribose in karnitin
 • redno naj bodo na jedilniki organi živali:vsebuje veliko vitaminov B, karnetnin in C, Q10
 • dodajte magnezij, veliko ga vsebuje tudi temni kakav (lahko tudi 85% čokolada)

Blaž Jurečič

Mail: blaz@bpteam.si
Telefon: 041/564 - 513


x

x