potopis -

Ana Čufer na Limone Skyrunning Xtreme - KOPNO

Letos sem končno zbrala pogum in se udeležila tekme, ki šteje za zaključek svetovnega prvenstva v skyrace disciplini. Vedela sem, da mi ne bo enostavno, saj se letos daljšim razdaljam sploh nisem posvečala. Na tekmi naj bi premagali 23km in 2000 nadmorske višine. Kot da to ne bi bilo dovolj, so progo speljali po drugi trasi (zaradi snega) in je bila ta posledično daljša. Dolžina trase naj bi ostala ista, le nadmorske višine naj bi bilo več - ne več 2000m, ampak 2800. Na cilju mi je ura pokazala 25km in 2900m nadmorske višine, nekaterim tekačem so ure celo pokazale 30km (dolžina trase tako ostaja skrivnost).

Večer pred tekmo (foto osebni arhiv)

Kakorkoli, vedela sem, da moram tekmo začeti počasi in brez pričakovanj. Mesto in čas sploh nista pomembna – samo da pridem cela v cilj. Tako sploh nisem imela treme in sem start komaj čakala. Trasa je bila čudovita in med tekmo sem res uživala.

 

Čudovit razgled nad jezerom (Foto Riccardo Selvatico)

Ne bom rekla, da mi na trenutke ni bilo težko in naporno, vendar to sem že tako ali tako pričakovala. Prav smešno, kako se lahko med tekmo v gorah odklopiš, uživaš v naravi in v samem teku. Ne glede kako težko ti je, ti razgled da moč in vzame težo, ki je z vsakim kilometrom večja. V cilj sem prišla kot 19. ženska in 139. med vsemi tekači. Bila sem zelo zadovoljna in vesela. Malo tudi žalostna, saj bom morala za naslednje skyrace tekme čakati do naslednje sezone. Dve stvari si pa moram zapomniti za naslednje leto in sicer, da je boljše tekmo začeti malo hitreje (na tekmi je bilo 600 tekačev in na ozkih poteh je zelo težko prehitevati oz. je skoraj nemogoče) in da moraš biti zelo pozoren na padajoče kamenje, ki ga tekači nad teboj ponesreči sprožijo.

Da je bila tekma lažja je poskrbel Ivo z glasnim navijanjem sredi proge. (foto Ivo Kete)

V prihajajočem letu imam tako v načrtu tudi bližnje skyrace tekme, saj me te, ne glede na napor, vedno napolnijo z energijo, motivacijo in z neučakanostjo, saj v trenutku ko pridem v cilj, že razmišljam, kdaj bom lahko spet tekla. Pa tudi nove tekaške copate imam že pripravljene za naslednjo sezono ICEBUG ZEAL.

Ana Čufer


x

x