Zdravje vaših staršev 1. del - ZA DUŠO IN TELO

zdravje -

Zdravje vaših staršev 1. del - ZA DUŠO IN TELO

Dejstva o zdravju vaših staršev, ki vam jih niso zaupali

Večina izmed nas ima željo, da bi naši starši oz. stari starši živeli dolgo, zdravo in kvalitetno življenje. Kadar pri njih nastopijo zdravstvene težave je razumljivo, da določeno skrb prevzamemo otroci in vnuki in poskrbimo za najnujnejše in nudimo pomoč tudi pri vsakdanjih opravilih, ki jih sami ne zmorejo več.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je svetovanje bližnjim vse prej kot enostavno. Ne glede na to koliko znanja in strokovnih izkušenj posedujete, na vas gledajo kot na svojega otroka - tudi če ste priznan strokovnjak na zdravstvenem ali katerem drugem področju. Veliko prej se namreč poslužujejo nasvetov za katere izvedo iz medijev, ali iz strani svojih osebnih zdravnikov.

Zato je najbolje da informacije, ki jih boste po prebranem članku želeli predati svojim najbližjim, predate na nevsiljiv način in v taktno izbranem trenutku. Generacije naših staršev in starih staršev so odraščale v medvojnem in povojnem obdobju in to je bilo obdobje pomanjkanja, tako hrane kot tudi nekaterih drugih dobrin.

Kasneje so jih doletele še druge “katastrofe”, ko so mediji zaradi vpliva različnih lobijev začeli širiti negativno propagando proti maščobam in ljudem pričeli vsiljevati polnozrnati kruh, nemastni sir, posneto mleko, kosmiče, margarino... Zaradi manjšega dostopa do informacij, ki so ga trakrat imeli, so seveda sledili takratnim smernicam in tako za svoje zdravje naredili več slabega kot dobrega.

Kaj lahko storite vi?

Verjetno bi vas danes čudno gledali, ko bi jim pričeli razlagati, da naj kruh z margarino, ki ga imajo tako radi, zamenjajo z maslom, jajci in slanino. To bi bil še toliko bolj ponesrečen poskus, če ima kdo v družini povišan holesterol – po njihovem razmišljanju maščobe holesterol le še povišajo.

Vse kar bi vam namenili bi bil začuden pogled in retorično vprašanje, zakaj jim želite čimprejšni odhod v drugo življenje. Namesto pridiganja in ''svetovanja'' bo tako veliko bolj učinkovito, če jim podarite kvalitetno knjigo na temo prehrane (te se dobijo tudi v slovenskem jeziku), ali jim pošljite kakšen internetni prispevek, ki kvalitetno predstavi omenjeno področje.

To je učinkovit in preverjen pristop, ki se je izkazal kot izredno uspešen v vsakdanjem življenju. Izkoristite lahko tudi kakšen rojstnodnevni dogodek in jim prinesete pripravljene sladice na bolj zdrav način. Seveda tega, da je narejeno na ''bolj zdrav način'' ne poudarjate dokler jih ne poskusijo in pohvalijo.

Blaž Jurečič


x

x