izlet -

Po starodavnih poteh pod Čavnom - KOPNO

Minuli prazničen in sončen vikend je bil odlična priložnost za aktivnosti v naravi. Z Aleksejem sva nedeljski popoldan izkoristila za krajši izlet z gorskimi kolesi. Narava je jeseni čudovita – kot bi hotela iz sebe iztisniti še zadnje atome življenja. Barvne kombinacije jesenskega listja in sončne svetlobe so v teh dneh krasne. K tej popolnosti je pridodala še vipavska burja, ki se jo je dobro občutilo tudi na kolesu.


Pot naju je vodila iz Skrilj, skozi vasi Kamnje in Vrtovin, potem pa proti školu Sv. Pavla. Izjemna lokacija, ki je v zadnjih letih doživela prenovo – razgledna točka je sedaj še lepša, odkar so prenovili manjšo cerkvico in njeno dvorišče. Vse več se jih sem pride poročit, ostali pa le uživat, tako in drugače.


Nadaljevala sva po 'požarni' makadamski poti, ki se že od zadnje vasi enakomerno vzpenja proti pobočju Kuclja in Čavna. Opazimo lahko številne pešpoti, ki se strmeje vzpenjajo na Kucelj in jih bo še treba prehoditi... Tu se pot poravna in začne nekoliko spuščati. Mestoma se odprejo lepi razgledi na Vipavsko dolino, zlasti ko dosežemo plaz Slano blato nad Lokavcem. Od tu je možno nadaljevati po makadamu proti Predmeji, ali pa se spustiti v nižje ležeče vasi Lokavec in Stomaž. Kratek spust po strmejših 'singelcah', čez travnike ali po drugih starodavnih poteh pod Čavnom in dneva je počasi konec...

 

Jana Bratina

jenny.bratina@gmail.com

 


x

x