zdravje -

Kako skrbite za svoje zdravje? - ZA DUŠO IN TELO

''Zdrav človek ima tisoč želja, ko je bolan le eno.''
- ljudski pregovor

Zdravje, kot vrednota pri ljudeh je statistično gledano nedvomno nekje na prvih treh mestih. Upam si trditi, da se s tem strinja večina, ampak ali naše zdravje zares tako obravnavamo?
Medtem, ko je v medijih mogoče zaslediti navdušenost nad dvigovanjem starostne meje, pa je zelo malo govora o tem kakšna je kvaliteta življenja. Ta se namreč slabša. Namreč, vedno več je starostnikov, ki imajo redne zdravstvene težave. Naj izpostavim le nekatere, ki so danes izredno pogoste kot so recimo demenca, glavoboli, povišan holesterol, težave z želodčno kislino in še bi lahko našteval.
Z vse več zdravstvenimi problemi, alergijami se soočajo tudi mlajše generacije. Na tem mestu želim izpostaviti težave z debelostjo pri mladostnikih, na katere starši premalokrat reagirajo pravočasno.
Dovolj zgovorno je tudi dejstvo, da ko se človek zapelje mimo Kliničnega centra v Ljubljani ali pa kateregakoli Zdravstvenega doma, težko najde prosto parkirno mesto.

ŽELIMO TI VELIKO ZDRAVJA
Zelo poznan izrek, ki si ga izrečemo ob različnih dogodkih, kot so rojstni dnevi ali v času različnih praznovanj, kot je preskok v novo leto. Vse skupaj postane nekoliko ironično, če se slavljenca zalaga s kupi sladkarij, po možnosti tudi z alkoholnimi produkti, ne glede na to, da ima recimo povišan holesterol, prekomerno telesno težo, itn.

KOLIKO NAREDIMO ZA SVOJE ZDRAVJE
Nedvomno imate v bližini nekoga (prijatelja, sorodnika, ali znanca), ki ima težave s holesterolom, prebavo, utrujenostjo in zadeve rešuje po standardni poti. To pomeni, obisk zdravnika, ki mu predpiše zdravila in določeno vrsto diete, ki se jo mora držati.
Mogoče se to marsikomu ne zdi nič narobe, ampak ker živimo v dobi informacij je prav, da vam omenim naslednje. Zdravniki v času svojega izobraževanja namenijo prehrani in razumevanju njenega učinka na človeško telo le manjši del.
V kolikor sprejmemo omenjeni protokol s tem zase ne naredimo nič dobrega. Vsekakor pa sta zadovoljna farmacija in zdravstvo. Postanemo redni odjemalec zdravil za zniževanje visokega holesterola, sladkorja, zaviralcev kisline, itd.
Še naprej boste imeli življenjski stil kot ste ga imeli prej, vendar simptomov ne boste odpravili. Samo gasili jih boste.
Nutricionisti se področju prehrane posvečajo več let in se tudi kasneje za potrebe razumevanja tega področja še vedno izobražujejo. Pri tem ne želim razvrednotiti zdravniškega dela, ker ga spoštujem. Verjamem pa, da verjetno ne bi hoteli, da vas recimo operira nekdo, ki si je o kirurgiji prebral le kakšno knjigo ali dve. Toliko v razmislek.
Zato bi na tem mestu zastavil še eno vprašanje in sicer, kaj naredite ko se vam pokvari avtomobil, prenosnik, gsm telefon, ali katerakoli druga naprava brez katere si danes več ne predstavljate kako bi delovali? Po možnosti še isti dan naredite vse, ali pokličete servis, da se zadeva popravi takoj, ko je to mogoče.
Zakaj enako ne obravnavate svojega telesa?
Ali mogoče nimate časa? To je eden izmed najpogostejših izgovorov. V kolikor potrebujete drugo mnenje, ali bi radi odpravili in se rešili nekaterih zdravstvenih težav ali simptomov, ki so opisani spodaj, potem stopite z menoj v kontakt:
blaz@bpteam.si
V kolikor imate spimptome kot so:
1. nizek nivo energije
2. težave s prebavo
3. napihnjenost
4. povišan holesterol
5. težave z želodcem
6. .....
vam bom pomagal poiskati odgovor, da vam ne bom več potrebno iskati instant rešitev z zdravili. Pri tem boste lahko ohranili enak življenjski slog.
Naučili se boste pripravljati neprocesirano hrano, tako da boste imeli dovolj energije za vse preostale dnevne aktivnosti. Spoznali boste tehnike kako na življenje gledati pozitivno in se uspešno soočati z izzivi tudi kadar ste pod pritiskom. Na ta način boste postali veliko bolj uspešni pri doseganju zastavljenih življenjskih ciljev.
Če se držite vseh principov zdravega prehranjevanja to še ne pomeni, da boste imuni pred vsemi boleznimi sveta, vendar si boste s preventivo omogočili bolj kvalitetno življenje, kot ste ga imeli pred tem.
Imamo eno telo in za doseganje vseh življenjskih ciljev je to tudi vse kar potrebujemo. Želite živeti zdravo in kvalitetno življenje? Hočete biti uspešni? Sedaj veste na koga se lahko obrnete.


Blaž Jurečič

Mail: blaz@bpteam.si
Telefon: 041/564 - 513


x

x