zdravje -

Ali lahko jem vse kar želim, če redno treniram? 1. del - ZA DUŠO IN TELO

Ali si kdaj sami pri sebi rečete, ''Samo še tole pojem, saj grem potem tako ali tako na trening in tam vse pokurim.'' Verjamete ali ne, to je eden izmed najpogostejših izgovorov, ki jih tako radi uporabljamo, ko gre za prehrano in treninge. Ali se zavedate kakšen vpliv imajo takšne prehrambene navade na vaše zdravje?

Debelost je epidemija sodobnega sveta. Tukaj ne mislimo na debelost kot zunanji izgled, temveč gledamo na debelost iz zdravstvenega vidika in s tem povezanimi boleznimi, kot je recimo sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, depresija…

Kadar tema nanese na prekomerno težo takoj pomislimo, da sta glavna razloga pomanjkanje gibanja in prekomerna količina zaužite hrane. Vsekakor drži, da je gibanje prava izbira za naše zdravje in da se z redno telesno vadbo lahko izognete marsikateremu problemu, ni pa vse samo v gibanju. Velik del krivde za epidemijo debelosti nosi procesirana hrana, zato je pomembno, kakšno hrano si naložite na vaš krožnik.

Šport in uživanje hrane

Res je, de če se ukvarjamo s športom si lahko privoščimo več hrane, kot če smo fizično neaktivni, zato je bistvenega pomena sama kvaliteta hrane.

Na družabnih omrežjih kot so Facebook, Twitter, YouTube in raznih forumih, vse prevečkrat zasledim komentarje, kjer avtorji zapisov objavljajo svoje jedilnike in kaj vse lahko pojedo v enem obroku (od potic, štrudljov, pic, itd..) in kljub temu ohranjajo fit postavo. Na žalost pa nismo vsi narejeni iz istih genov.

Ljudje smo biološko programirani tako, da vedno iščemo ugodne in za nas najbolj enostavne rešitve. Tako se hitro poistovetimo z mislijo, da lahko pojemo vse kar želimo, biti moramo le nekoliko bolj fizično aktivni in za zdravje ter telo bo poskrbljeno. Velika večina, hitro ugotovi, da hrana, ki nam nudi ugodje (vse od raznih tortic, do slanih izdelkov, kot je čips, itd..), ne pomeni da se bomo po njej tudi dobro počutili.

Blaž Jurečič

Mail: blaz@bpteam.si
Telefon: 041/564 - 513


x

x