zdravje -

Šport in poškodbe: zvin gležnja - ZA DUŠO IN TELO

Ena pogostejših športnih, pa tudi nešportnih poškodb je zvin gležnja.

V večini primerov (85%) ta poškodba nastane zaradi prekomernega giba inverzije. To pomeni, da se stopalo zasuka pod golenico. Zvin gležnja je navadno enostavno diagnosticirati, težje pa je oceniti kako resna je prizadetost tkiv. Vsekakor je dobro obiskati zdravnika, posebej če po zvinu ne morete obremeniti noge.

Po prvi pomoči - hlajenje, povijanje, počitek z dvignjeno nogo - sledi fizioterapija, ki pospeši zdravljenja zvina. Postopke zdravljenja bo glede na fazo poškodbe izbral fizioterapevt. Le ti obsegajo terapijo otekline, zmanjševanje bolečine, povečevanje gibljivosti ter pridobivanje moči in koordinacije mišic. Ker se zvini gležnja pogosto ponavljajo je pomemben del terapije preprečevanje nadaljnjih poškodb. Fizioterapevt vam bo svetoval glede uporabe ustreznih opornic, vas naučil pravilne aplikacije kinezioloških trakov in ustrezne vadbe stabilizacije, ravnotežja in medmišične koordinacije.

Ko boste ponovno začeli z vašo priljubljeno športno aktivnostjo ne pozabite na ogrevanje, vzdrževanje primerne gibljivosti – raztezanje in redno vadbo ravnotežja in stabilizacije, pri kateri lahko uporabljate tudi razne pripomočke, kot so ravnotežne blazine in elastični trakovi.

Sedaj pa si skrbno obujte kvalitetno in vaši aktivnosti primerno obutev in uživajte….Gibanje je podoba življenja.


Živa Arko, dipl.fizioterapevtka


Mail: fizioterapija.arko@gmail.com
Tel.: 031/333135


x

x