zdravje -

Mi napišeš jedilnik? - ZA DUŠO IN TELO

Eno izmed klasičnih vprašanj, ki sem jih na začetku nenehno zastavljal različnim osebnim trenerjem je bilo, ''Ali mi lahko napišeš jedilnik?''. Odgovor je bil skoraj vedno podoben naslednjemu: ''Seveda. Cena je 75 eur. Pošlji mi osnovne podatke in ti napišem jedilnik.''

Tako sem dobil primer jedilnika od ponedeljka do nedelje in predpisano količino živil, ki naj bi jih zaužil dnevno. Se sprašujete katera živila so prevladovala? V kolikor ste pomislili na brokoli, piščanec in riž, potem je odgovor pravilen.

Iz čisto vsakdanjega prehranjevanja (klasična prehrambena piramida), sem prešel na ''bolj zdrav'' način prehranjevanja. No, vsaj mislil sem tako. Stvari so na papirju izgledale dokaj enostavne. Ob natrpanem urniku so vse spremembe postajale čedalje težje. Spraševal sem se, če bom sploh zmogel.

Nisem imel nikogar na katerega bi se lahko obrnil, da bi mi povedal ali sem sploh na pravi poti. Namesto, da bi užival v spremembah svojega telesa, se je v meni začel kopičiti še dodaten stres.

Iskanje boljših rešitev
Zavedal sem se, da nisem imel vseh odgovorov, zato sem posvetil še več časa prehrani, raziskovanju, pridobivanju informacij in strokovnemu izpopolnjevanju. Tako sem postopoma prišel do ugotovitve, da je ustrezen in pravilen način prehranjevanja le eden izmed gradnikov na poti k spremembi h kateri sem stremel. Potrebno je razumeti tudi samega sebe - zakaj nekaj delamo kar delamo. Dokazano je, da če želimo spremeniti spremembo v navado, potrebujemo od 14 do 28 dni, da to osvojimo.

Dosežite željene cilje
Predstavljate si, da ste se odločili spremeniti način prehranjevanja, ker želite izboljšati svoje počutje, hočete imeti več energije, imeti boljši spanec in se na splošno počutiti samozavestno v svojem telesu.

Na podlagi lastnih izkušenj in znanja, ki sem ga pridobil v tujini, tako svojim strankam, katerih jedilnik vsebuje velike količine sladkorja, škroba, premalo vode, veliko kave, in drugih neustreznih prehrambenih navad, NE rečem naslednje: ''Trenutni jedilnik bova čisto spremenila in vse ukinila.''

Moj pristop je drugačen kot pri večini, saj ne pišem in ne ponujam jedilnikov. Namesto tega posamezniku ponudimo vse bistvene informacije ter ga naučimo, da spozna tiste najbolj bistvene elemente zdravega načina prehranjevanja.

Tudi en sam jedilnik ni primeren za vse, saj nobena hrana ni najboljša za vsakogar temveč je optimalna prehrana le tista, ki je naravnana na posameznika. Vsakega posameznika je tako za dobre rezultate potrebno obravnavati celostno.

Z gotovostjo lahko omenim, da sem z majhnimi in postopnimi spremembami, brez stresa ter na enostaven način spremenil svoje prehranjevalne navade in jih glede na svoje zahteve, nadomestil z najbolj optimalnimi.

Vsak ima možnost, da spremeni svoje življenje na bolje v kolikor se za to odloči. Biti sam na takšni poti ni vedno enostavno. Veliko lažje je imeti nekoga, ki pozna rešitve in lahko ponudi dodatno motivacijo za pozitivne življenjske spremembe in vam na ta način tudi pomaga do realizacije vaših ciljev.

Blaž Jurečič

Mail: blaz@bpteam.si
Telefon: 041/564 - 513


x

x