tek -

KOPNO – Brezplačna delavnica tehnike teka po metodi POSE

Sobotno dopoldne smo že tretjič sklenili z delavnico POSE METODE TEKA. Prijetno jutro, prijetni ljudje in zelo prijetno zahtevni časovni tris učenja teka. Z uvodnim govorom in kratko predstavitvijo vadečih, smo hitro prebili zadržanost in začetno tremo.

KAJ JE TEK? Je bilo uvodno vprašanje, ki sem ga zastavil vadečim a presenetljivo nanj nisem dobil jasnega  odgovora. Kako to, da ljudje ne znajo opisati gibanja, ki nam naj bi bilo prirojeno? Kako vem, da tečem pravilno, če tega ne znam opisati? Ali je to eden glavnih razlogov zakaj se vsako leto poškoduje kar 85% tekačev? Zelo zanimivo je dejstvo, da imajo tekači ogromno znanja iz področja  tekaške opreme in treninga na enostavno a zelo pomembno vprašanje,  kako teči pa ne znajo odgovoriti.

Glavni namen organizacije tekaške delavnice je torej, da ljudem drastično spremenimo dojemanje teka in pokažemo, da je tek veščina, ki se jo je potrebno naučiti in ne samo trenirati!

Po teoretičnem uvodu in dveh ogrevalnih krogih teka, smo izvedli specialno tekaško ogrevanje sestavljeno iz različnih vaj za gibljivost, mobilnost in ravnotežje. S primerno predpripravo smo prešli na začetno snemanje tehnike teka  in pridobili pomembne podatke o tehničnem znanju vsakega vadečega. Glavni del delavnice je bil preplavljen z vajami za zaznavanje teže telesa in številnimi drugimi korekcijskimi vajami za izboljšanje posameznih elementov teka. Da smo vadbo nekoliko olajšali in popestrili smo izvedli vaje tudi  s pomočjo partnerja in različnimi rekviziti. Ni manjkal tudi tek po stopnicah in odlično izpeljan sinhroni tek v koloni z vsemi dvajsetini vadečimi! Sezuli smo tudi čevlje in del treninga opravili  bosi, saj je bosongi tek odlično sredstvo za učenje tehnike teka! Po skoraj treh urah treninga je sledila individualna video analiza, ki je pokazala izrazito izboljšanje teka pri vseh vadečih. Uspešno izvedbo delavnice smo nadgradili  še s kratko diskusijo o zgodovini razvoja in pravilni izbiri tekaških copat.

V prihodnosti se bomo še naprej trudili organizirati tekaške delavnice in predvsem širiti različne misli o teku kot spretnosti, ki se jo je treba učiti in dojeti ter naposled varno odteči željene kilometre!

 

 

 

SAMO KOROŠEC

INOVATIVNI ŠPORTNI TRENING S.P.

Tel: +386 (0)40 649 704

Email: korosec.samo@gmail.com


x

x