potopis -

KOPNO - Jana Bratina

Sobotnih pet vrhov

Zadnjo soboto v avgustu sem si rezervirala za daljši izlet v gore. Obetal se je lep sončen vikend, ki bi ga vsekakor bilo škoda zamuditi. In kaj je lepšega kot se brez trening plana odpraviti v hribe?

Z Vasjo sva začrtala pot in vrhove, ki jih nameravava osvojiti. Začela sva v Zadnjici, od koder sva ob prvih sončnih žarkih osvojila Luknjo. Na desni s pogledom na očaka sva nadaljevala proti Bovškemu Gamsovcu. Tam se je odprl pogled na Pogačnikov dom na Kriških podih, srednje Kriško jezero in seveda okoliške vrhove, po katerih sva nadaljevala pot. Spust je minil hitro in sicer po zaslugi atraktivne poti ter srečanj z zanimivimi pohodniki.

Drugi od vrhov je bil Stenar. Tu so naju pričakali številni kozorogi, ki so se prav spretno premikali po strmem in krušljivem terenu. Po Stenarju naju je čakal Križ – tretji vzpon je bil dokaj kratek, razgled pa se je odprl na dve manjši jezerci. Zopet je sledil spust, ob tem pa sva na levi imela pogled na Zgornje Kriško jezero, na desni pa prepadno steno in dolino Krnice.

Po krajšem postanku za kosilo sva se odločila, da se spopadeva še z Razorjem. Že vajena kamenja in skal s prejšnjih vrhov sva se bolj ali manj uspešno spopadla tudi s strmimi in 'drsečimi' odseki tega precej krušljivega vrha. Jaz sem se čistemu vrhu Razorja odpovedala, Vasja pa je uspešno opravil še z nekaj metri jeklenic in klinov.

Spust z Razorja je bil mestoma nevaren, zato je krajši vzpon na peti vrh, Planjo, nekoliko popestril vzdušje. Nekoliko utrujenosti od hoje in sonca je vendarle že bilo prisotne.

Pot sva sklenila s spustom nazaj v Zadnjico, kjer je ura pokazala čas hoje 10 ur, prib. 3500 višinskih metrov in dobrih 20 kilometrov. Lepa tura, ki jo priporočam bolje pripravljenim tekačem in pohodnikom. Po želji lahko kakšnega izmed vrhov tudi izpustite, sicer pa boste kakorkoli deležni fantastičnih razgledov.


x

x