smartwool -

Oblačila Smartwool - narejena iz merino volne

smartwool slovenija

Zakaj Smartwool?

Med telesno aktivnostjo, lahko vaša telesna temperatura naraste tudi za 3 stopinje. Znojenje pa je hladilni proces človeškega telesa. Ko se kri, ki so jo segrele vaše mišice, pretaka skozi kožo, se ohlaja preko izhlapevanja potu na vaši koži in se tako ohlajena vrne v mišice. Ta proces ohranja vašo bazalno telesno temperaturo v mejah normale.

Ko se začnete potiti, se volumen krvi v vašem telesu zmanjšuje, vaš krvni tlak pade in pretok krvi med mišicami ter kožo se zmanjša. Z manjšim dotokom krvi na površino kože, se zmanjša tudi učinek naravnega hlajenje in vaša telesna temperatura začne naraščati. Da bi telo povečalo dotok krvi na površino, se zvišuje srčni utrip.

merino smartwool

Z naraščanjem bazalne telesne temperature, se poveča pretok krvi, ki mora zagotoviti zadostni dotok kisika v mišice. Ta process povzroča nastajanje mlečne kisline. Kopičenje mlečne kisline povzroča utrujenost, bolečine v mišicah in celo krče. Z upočasnjeno hitrostjo in intenzivnostjo dviganja  bazalne telesne  temperature, se posledično upočasni tudi hitrost kopičenja mlečne kisline v mišicah.

Raziskave so pokazale, da zaradi učinkovitosti volne pri odvajanju vlage, telo ohrani nižjo in bolj stabilno telesno temperaturo, če nosite volnena oblačila namesto umetnih materialov. Zaradi učinkovitosti volne v naravnem procesu  hlajenja vašega telesa, lahko ohranite nižji srčni utrip pri nošenju volnenih oblačil, namesto umetnih materialov.

Nošenje volnenih oblačil je učinkovit način za omejitev dviganja bazalne telesne temperatura med vadbo, kar zmanjša hitrost kopičenja mlečne kisline v mišicah.

  • Kapljica – Potenje: Merino volna hitro vpija in prevaja vlago,  da vam bo prijetno ko boste ostali suhi.
  • Prečrtan dihurček – Naravni antibakterik: Naravna merino vlakna ne vsebujejo bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave.
  • Polkrožna puščica – Manj mlečne kisline: Merino volna ob vaši koži je učinkovit način za omejitev  dviganja bazalne telesne  temperature in s tem zmanjšanja kopičenja mlečne kisline v mišicah.
  • Srček – Nižji srčni utrip: Merino vlakna učinkovito odvajajo vlago stran od kože, kar pomaga ohranjati nižji srčni utrip med telesno aktivnostjo.
  • Termometer – Stabilna telesna temperatura: merino vlakna učinkovito odvajajo vlago v obliki pare in s tem ohranjajo vašo telesno temperature stabilnejšo.

Med telesno aktivnostjo  vaše mišice proizvajajo toploto in s tem ogrevajo vaše celotno telo. Ko se  začnete potiti, se volumen krvi v vašem telesu zmanjšuje, vaš krvni tlak pade in pretok krvi med mišicami in kožo se zmanjša. Z manjšim dotokom krvi na površino kože, se zmanjša tudi učinek naravnega  hlajenje in vaša telesna temperatura začne naraščati. Da bi telo povečalo dotok krvi na površino se zvišuje srčni utrip.

Zaradi učinkovitosti volne v naravnem procesu hlajenja vašega telesa, lahko ohranite nižji srčni utrip pri nošenju volnenih oblačil, namesto umetnih materialov.

Med telesno aktivnostjo vaša bazalna telesna temperatura naraste in poveča se pretok krvi, ki mora zagotoviti zadostni dotok kisika v mišice. Ta process povzroča nastajanje mlečne kisline. Kopičenje mlečne kisline povzroča utrujenost, bolečine v mišicah in celo krče. Z upočasnjeno hitrostjo in intenzivnostjo dviganja  bazalne telesne  temperature, se posledično upočasni tudi hitrost kopičenja mlečne kisline v mišicah.

Pa ti, kakšne izkušnje imaš s športnimi oblačili? Pridruži se naši Facebook debati na to temo!


x

x