tek -

Temna stran teka

Konec decembra je in vrstijo se klasični zimski dnevi, ko so noči najdaljše v letu. Noč se prikrade še preden se zaveš. Takrat imaš izbiro, da obsediš na kavču, ali pa se oblečeš primerno vremenu in si nadeneš dodatni kos opreme, čelno svetilko.

Ker ima Blaž majhne otroke, zadnja leta v jesensko/zimskem obdobju prakticirava precej nočnega teka, ki pride na vrsto po večerni pravljici in ko žena končno da ˝fraj˝.

Torej, čelne svetilke so nujni del opreme v tem obdobju leta. Zakaj čelne svetilke? Ker jih nosimo pritrjene s trakom na svojem čelu in nam tako omogočajo proste roke, tako se hkrati z glavo obrača tudi svetilka, ki tako vedno sveti v smeri našega pogleda.

Znamk ter modelov takšnih svetilk je veliko in precejšnje so lahko tudi cenovne razlike med njimi, na katere vpliva predvsem kakovost led sijalk. Od tistih na kile v cenenih kitajskih svetilkah, ki delujejo ravno nekaj dni pa do tistih resnično kakovostnih, ki jih v svojih izdelkih uporabljajo znani proizvajalci svetilnih izdelkov. Sam uporabljam svetilke največjega evropskega proizvajalca alpinistične, delovne in jamarske opreme, ki ima na izbiro širok spekter različnih svetilnih naprav, od tistih malih kompaktnih pa do takšnih, ki ˝naredijo dan˝, pohvalijo pa se lahko tudi s svetilkami, ki so prilagojene profesionalnim uporabnikom.

Male, lahke, kompaktne svetilke, kot je model Tikka XP (88 g s 3 AAA bat. vložki) s svojimi 80 lumni*, nam daje dovolj svetlobe za tek v vseh pogojih in s svojimi 3 belimi in 2 rdečima načinoma osvetljevanja, ter možnostjo izbire med razpršeno ali usmerjeno svetlobo, ima resnično vse kar potrebujemo. Razdalja svetilnosti se zmanjšuje z manjšanjem moči baterijskih vložkov, ki pa trajajo in trajajo in trajajo… saj ima ta svetilka izredno nizko porabo in ob nastavljeni minimalni moči svetilnosti trije AAA baterijski vložki zdržijo do 190 ur.

Takšne svetilke imamo lahko vedno s seboj, tudi če nismo prepričani, da jih bomo zares potrebovali.

Danes prihaja na trg nova generacija svetilk z Li-Ionskimi baterijskimi akumulatorji in svetlobnimi tipali, ki uravnavajo svetilnost glede na količino svetlobe v okolici. To so že pravi mali računalniki, saj lahko preko osebnega računalnika prilagodimo karakteristike svetilke svojim potrebam. Takšna modela sta na primer Nao in čisto nova Tikka RXP. Predvsem Tikka RXP (115 g z akumulatorjem) je višek moderne tehnologije, saj po svoji velikosti spada med male svetilke, ki imajo baterijske vložke/akumulator spravljene spredaj v ohišju, po svoji svetilnosti (max. 215 lumnov*) pa spada med velikane.

Potem pa so tu še ˝velike zveri˝, kot je recimo Petzlova Ultra. Ta s svojimi 760 lumni razsvetli tudi najtemnejšo noč in z njo lahko osvetlimo pot tudi do 170 m daleč. Njeno lakoto po energiji pa zadovoljuje ACCU 2 ULTRA Lithium-Ion-ski Akumulator (2600 mAh). Takšne svetilke so nepogrešljive pri aktivnostih, kjer se stvari dogajajo hitreje in zato potrebujemo več, ter močnejšo svetlobo. Tako jih uporabljamo pri kolesarstvu, teku po gozdu, smučanju, orientaciji… kjer nam s svojo močno svetlobo omogočajo maksimalen pregled nad podlago in okolico, ki šviga mimo nas. Moramo pa se zavedati, da takšne svetilke porabijo več energije in je zato čas njihovega delovanja omejen.

To so osnovne skupine čelnih svetilk, vsak uporabnik pa si mora izbrati tisto, ki najbolj ustreza njegovim željam in potrebam.

Vse omenjene Petzlove svetilke je možno tudi testirati na Amfibijinih ponedeljkovih nočnih avanturah (več na www.amfibija.si), ali pa se za test dogovorite osebno.

Pa veliko nočnih užitkov!
*Lumen (lm) je enota svetlobnega toka, s katerim opisujemo zaznano moč svetlobe. Je merilo skupne “količine” izsevane vidne svetlobe. Sveča izseva 10 lm, 100 W žarnica izseva 1300 lm.


x

x