nasveti, tek -

Tečete tudi pozimi?

Tekači se lahko razdelimo v dve skupini. V prvo skupino sodijo vsi tisti, ki si na začetku leta zadajo cilj, ki je povezan z največjim tekaškim praznikom, Ljubljanskim maratonom. Ko zastavljen cilj dosežejo, obesijo tekaške copate na klin ter potrpežljivo čakajo, da se naslednje leto zunanje temperature zopet dvignejo krepko čez  ledišče. V drugi skupini so tekači, ki jim »mevlje v riti« ne dajo miru in kljub mrazu, snegu in temi obrabljajo copate ter s tekom nikoli ne prenehajo.

Zimski tek nudi precej tekaških užitkov, po mojem mnenju celo več, kot tek v ostalih letnih časih. Zahteva pa več priprav in pozornosti pri izbiri opreme in oblačil.

Če se želite teku posvetiti tudi pozimi in se naužiti radosti ki jih nudi, vam vsekakor lahko pridejo prav spodnji nasveti.

Oblačila – ne preveč in ne premalo!

Hitro se zgodi, da nas ob pogledu skozi okno in na termometer zmrazi. Pod tem vplivom, se hitro oblečemo preveč. Že po kakšnem kilometru pa nam postane vroče in zavemo se storjene napake. Pri oblačenju je potrebno upoštevati, da se telo med tekom hitro segreje, zato naj bodo olačila raje hladnejša, kot pretopla.

Jaz se oblečem tako, da me zazebe, ko stopim na dvorišče. Po nekaj deset metrih se segrejem in takrat mi je ravno prav toplo. Ne maram se namreč ubadati z mislijo, kam z odvečnimi oblačili.  Praviloma mi do temperature -5 stopinj C, zgoraj zadošča dolga volnena športna majica, preko katere oblečem še eno športno majico s kratkimi rokavi.

Spodaj oblečem dolge tekaške pajkice in tople nogavice. Priporočam nogavice iz merino volne, ki zelo dobro odvajajo vlago in preprečujejo nastanek žuljev.

Ker imam precej kratke lase, vedno na glavo nataknem še ruto, saj človek največ toplote izgublja prav preko glave. Kap ne maram preveč, saj v njih hitro postane vroče in se napijejo s potom.

Tudi rokavice so del obvezne opreme zimskega tekača. Dlani in prsti so med tekom neaktivni in me v njih hitro zebe.

Nikoli ne uporabljam rokavic, ki imajo membrano proti vlagi ali vetru. Ko se roke spotijo, je v njih zelo mrzlo. Raje uporabimo takšne, ki dobro odvajajo pot od kože.

V vetrovnih razmerah poskrbim še za zaščito proti vetru, saj lahko veter telo zelo hitro ohlaja. Če nosim anorak, izberim takšnega, ki ga lahko zložim v majhno kepico. Tekaški anoraki imajo na predelu pod pazduho območja, kjer se zračijo.

Ostala oprema in pripomočki

Pozimi je dan kratek in med tednom težko ujamem dnevno svetlobo. S seboj vedno vzamem čelno svetilko, ki mi osvetljuje pot. Hkrati pa me ostali udeleženci v prometu hitreje opazijo. Če več tečem po prometnih cestah, vzamem še kresničko ali mačje oko.

Copati so edini stik telesa s podlago, zato poskrbim za pravilno izbiro. Pozimi raje obujem copate, ki so namenjeni teku po brezpotjih (trail), saj se profil hitreje čisti in imam boljši oprijem.

Ne pozabimo še na hidracijo. Kljub mrazu telo pri teku izgublja tekočino, ki jo moramo nadomeščati.

Priporočam uporabo nahrbtnika, kamor lahko spravim opremo in tekočino.

Svojevrsten užitek je tek po sveže zapadlem snegu v gozdu. Priporočam pa, da se izogibate nepoznanim terenom, saj se pod snegom lahko skriva spolzka korenina ali deblo.

Želim vam veliko užitkov ob seštevanju zimskih kilometrov!


x

x